Cu toate că reprezintă zona cu cele mai importante obiective turistice ale Constanţei, peninsula este într-o stare de degradare continuă. Gigi Chiristian Chiru, directorul Inspectoratului Judeţean de Construcţii Constanţa, a declarat, ieri, că un număr de 124 de clădiri prezintă „niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradări sau avarii în urma unor acţiuni seismice". Multe dintre locuinţe sunt construite la începutul secolului trecut sau chiar înainte de 1900, iar proprietarii, fie că sunt persoane fizice sau autorităţile locale, nu s-au ocupat de conservarea lor. Din acest număr, spune Chiru, numai patru au fost propuse de autorităţile judeţene pentru expertizare pe bani publici. „Cred că 80% din construcţiile aflate în zona peninsulară necesită expertiză. E un haos maxim", a mai spus şeful IJC. Acesta a mai spus că instituţia pe care o conduce îşi va îndrepta atenţia, în anul 2011, cu prioritate asupra acestei zone. Inspectorii IJC vor identifica proprietarii imobilelor şi îi vor soma să consolideze aceste clădiri, fie cu fonduri proprii, fie cu alte surse de finanţare. „Scopul este să salvăm acest cartier", a conchis Chiru.
Infrastructura, la pământ
Potrivit unui raport întocmit de IJC, nu numai clădirile trebuie reabilitate, ci şi infrastructura. Inspectorii au constatat, după ce au verificat un număr de 37 de străzi din zonă, că partea carosabilă este degradată pe o lungime de 8,15 km, adică 44.050 mp, iar trotuarele sunt degradate pe o porţiune de 26.125 mp. De asemenea, ar trebui refăcuţi 19.800 metri liniari de trotuar.
Investiţii din bani europeni
În ciuda declaraţiilor alarmante ale lui Gigi Christian Chiru, autorităţile locale nu stau cu mâinile în sân şi, deşi cu oarecare întârziere, anunţă investiţii importante în zona peninsulară. „O să investim, începând cu anul 2011, din fonduri structurale, aproximativ 25