Cu doar câteva zile înainte de sfânta sărbătoare a Crăciunului vă propunem un periplu printre tradiţiile culinare respectate aproape cu sfinţenie în ţările lumii.
Crăciunul este, în primul rând, sărbătoarea prin care toţi creştinii de pe glob celebrează naşterea Mântuitorului. Deşi această dimensiune a Crăciunului este cea mai importantă, nu doar sărbătoarea religioasă este aşteptată întregul an, ci şi răsfăţul culinar pe care gospodinele îl pregătesc pentru a marca această zi festivă. Dacă vă întrebaţi cum sărbătoresc popoarele lumii Crăciunul şi ce pun pe masă creştinii din toate colţurile lumii în această zi sfântă, puteţi găsi în cele ce urmează o listă cu preparatele tradiţionale care completează perfect o sărbătoare atât de importantă.
Crăciunul în România şi în ţările învecinate
Începem călătoria noastră în Europa - şi ce punct de plecare ar putea fi mai bun decât regiunea de sud-est a Europei, acolo unde se află şi România. În această zonă, mâncarea tradiţională de Crăciun include o varietate largă de preparate, cele mai multe pe bază de carne de porc. Aşa cum bine ştiţi, în ţara noastră tăierea porcului (sau Ignatul) este o sărbătoare specială, un prilej de voie bună, un motiv pentru ca familiile să se reunească şi un moment ce anunţă apropierea sărbătorii sfinte a Crăciunului. În România, la fel ca şi în Republica Moldova, de Crăciun gospodinele pun pe masă mâncăruri reci din carne de porc - cârnaţi de casă, caltaboşi, tobă, lebăr şi sângerete - preparate după reţete tradiţionale, specifice fiecărei regiuni în parte. Nu lipsesc însă nici ciorba de perişoare, piftiile şi sarmalele, care sunt servite în acelaşi timp cu fripturi suculente de porc, cu garnituri de cartofi preparaţi în diverse moduri şi completate cu murături ţărăneşti. Dintre deserturi, cel mai popular este cozonacul, „dulcele“ fără de care Crăciunul nu ar avea