Comportament de for politic
"Validarea din Senatul României şi rezultatul contestaţiilor în Justiţie vor stabili formal dacă s-a respectat legea în cazul candidaturilor. Până atunci, actualul CSM arată că înţelege să <> a atribuţiilor şi puterii către noul CSM, planificând pe ordinea de zi a Plenului noi interviuri pentru ÎCCJ. Motivaţia invocată neoficial (nu putem lăsa ÎCCJ să sufere în continuare) înseamnă o punere în cauză a propriei performanţe în trecutul apropiat. În context, este relevant faptul că cinci dintre membrii nou aleşi în CSM au solicitat expres renunţarea la aceste numiri, pentru că ţin de exercitarea puterilor în cadrul puterii judecătoreşti. De asemenea, Ministerul Justiţiei a solicitat membrilor CSM reţinere la finalul mandatului şi observarea recomandărilor raportului de ţară privind tranziţia puterilor.
Răspunsul actualului CSM pentru membrii nou aleşi, pentru Ministerul Justiţiei şi implicit pentru Comisia Europeană a fost, din păcate, dezamăgitor. CSM a ales să transmită un mesaj de genul <>, adoptând un comportament demn de un adevărat for politic, prin tentativa de <>, atât în cadrul ÎCCJ, cât şi, din câte se pare, în cadrul CSM. Ceea ce este mai îngrijorător este faptul că toate aceste manopere se derulează sub stindardul apărării independenţei Justiţiei! O forţare regretabilă. O confuzie cultivată sistematic tocmai de cei care subminează din interior credibilitatea şi independenţa Justiţiei.”, susţine Ministerul Justiţiei.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, continuă să ceară ca actualul CSM să manifeste reţinere în privinţa deciziilor de importanţă deosebită, cum ar fi numirile la ÎCCJ sau prelungirea detaşărilor în cadrul CSM.
Trei milioane de euro, onorariu de executor pentru o creanţă de trei euro!
Într-o altă zon