Psihologul Violeta Popa spune că handbalistele tricolore sînt sensibile şi funcţionează după alte reguli decît bărbaţii
Oana Manea şi colegele sale au recunoscut că discuţiile dinaintea finalei mici le-au ajutat enorm
Sîmbătă, după semifinala cu Suedia, fetele au plecat din MCH Arena cu capetele plecate. Triste, dar strîngînd din dinţi. Duminică, după meciul cu Danemarca zîmbeau şi străluceau în bronz. Pe lîngă tactică, tehnică, procedee de aruncare, scheme, apărare, atac, fetele au stat mai bine şi din punct de vedere psihic. O discuţie cu psihologul Violeta Popa, cea care a fost alături şi de băieţii de la Steaua, în 2006, la cucerirea Cupei Challenge, a încercat să le ridice pe fete.
"Psihologii nu sînt magicieni"
Le cunoaşte de aproape un an de zile, de cînd a început colaborarea cu FRH. Se întîlneşte cu ele în cantonamente. Şi sîmbătă seară a stat de vorbă cu ele în hotelul de la Herning. Principala problemă: lipsa de comunicare. "Acest lucru le reducea din viziunea jocului. Am avut o şedinţă de grup de două ore, în care cine a avut spirit de războinic a venit în mijloc şi a povestit ce avea pe suflet. Apoi, cine a dorit a venit şi am discutat şi individual. Eu mă bucur că mi-am putut face treaba, dar noi, psihologii, nu sîntem magicieni", a spus ieri Violeta Popa (foto).
Legătura cu psihologul s-a ţinut însă pe tot parcursul competiţiei. "Unele fete m-au sunat, altele mi-au scris pe mail. Am fost bucuroasă atunci cînd am descoperit la ele în hotel un mesaj motivaţional pe care eu l-am trimis", a adăugat Violeta Popa, care însă n-a vrut să dezvăluie care a fost acel mesaj. Chiar dacă nu s-a văzut, fetele au dus pe umerii lor o presiune imensă. "Oricîte finale ai juca, poate şi cinci, emoţiile sînt la fel, dacă ele reuşesc să le gestioneze într-un mod pozitiv, atunci e bine", explică psihologul.