Proprietarul, cetățean italian, cere 250.000 de euro însă edilii orașului nici nu vor să audă de tranzacție. Cu toate acestea, ei iau în calcul să cumpere un fost depozit de grâne din centrul Bacăului cu suma de 450.000 de euro
Casa care a aparținut vornicului Alecsandri, tatăl poetului național, zace în paragină. Cu toate însistențele oamenilor de cultură din Bacău dar și din restul țării ca imobilul să intre într-un program de renovare, Primăria Bacău este de neînduplecat.
Momentan locuința care a aparținut familiei Alecsandri se află pe lista monumentelor protejate de Ministerul Culturii și se află din iulie 2000 în proprietatea firmei Info - Terra, administrată de un cetățean italian.
El este dispus să o vândă mai departe contra sumei de 250.000 de euro. "Inițial, italianul a cerut un milion de euro. După câtva timp a scăzut prețul. Acum vrea doar un sfert din această sumă pentru că i se pare o pacoste. Nu o poate restaura așa cum vrea el pentru că se află pe lista monumentelor istorice. Când a cumpărat-o nu știa acest lucru", a explicat conf. univ. Ioan Dănilă, de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău.
Casa poetului este doar un corp de clădire dintr-un ansamblu de conace ce a aparținut familiei sale și care în timp s-a dărâmat. În ultimii ani locuința a devenit adăpost pentru boschetarii orașului.
Primăria refuză casa Alecsandri dar vrea un fost porumbar
Chiar dacă Istoria Literaturii Române îl situează pe Alecsandri ca cel mai mare poet al României până la Mihai Eminescu, edilii băcăuani ridică din umeri când vine vorba de cumpărarea casei sale.
În schimb, ei negociază achiziționarea unei case aflate în buricul târgului, care a fost în urmă cu 45 de ani depozit de cereale. Ba mai mult, prețul de 450.000 de euro cerut de proprietarul fostului grânar li se pare unul acceptabil.
"E un preț corect. Suntem di