Numai cinci proiecte, toate din domeniul energiilor regenerabile, au beneficiat până la această dată de fondurile europene pe care România le are la dispoziţie în perioada 2007-2013 pentru investiţii în sectorul energetic.
Mai concret, dintr-un total de 725 de milioane de euro alocate în acest interval, până acum au fost efectuate plăţi de numai 19 milioane de lei (circa 4,5 milioane de euro), ceea ce echivalează cu o rată de absorbţie de 0,6% la finalul anului 2010.
Proiectele care au primit aceste fonduri au fost realizate de către Primăria Municipiului Beiuş, Consiliul Local Alba şi de către companiile Luxten Lighting, Elsid şi Hidroconstrucţia.
Din totalul de 725 de milioane de euro alocaţi pentru creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice, 638 de milioane de euro sunt fonduri europene, restul de 87 de milioane de euro fiind contribuţia din bugetul naţional.
Sumele mici atrase din fondurile europene sunt surprinzătoare în contextul în care cel puţin pe partea de proiecte care vizează producţia de energie din surse regenerabile, în special vânt, sunt sute de anunţuri de investiţii în mii de MW, iar subiectul eficienţei energetice este pe agenda tuturor companiilor, mai ales pe fondul economiilor de costuri pe care fiecare agent economic şi le impune în criză.
"Singurele plăţi efective care au fost realizate până acum se ridică la 19 milioane de lei, toţi banii fiind atraşi în domeniul valorificării resurselor regenerabile de producere a energiei. În domeniul privind interconectarea reţelelor naţionale de transport a energiei şi gazelor cu reţelele europene nu sunt proiecte, iar pe partea de eficienţă energetică sunt două proiecte cu plăţi de 36 de milioane de lei, dar care deocamdată nu sunt implementate", spune Cristian Georgescu, manager public în cadrul Organismului I