Acum 21 de ani, românii îşi plăteau libertatea cu sânge. Evenimentele din decembrie 1989 sunt comemorate miercuri, 22 decembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe ale ţării. La mai bine de două decenii de la acele evenimente, multe întrebări sunt aceleaşi : câţi oameni au murit de fapt la Revoluţie şi cine i-a împuşcat ? Au fost trădaţi Ceauşeştii ? S-a sinucis într-adevăr ministrul Apărării, Vasile Milea ? S-ar impune sau nu un proces al comunismului ?
Zeci de revoluţionari exuberanţi, cu priviri pierdute şi care de-abia-şi găseau cuvintele. Televiziunea Română era invadată pe 22 decembrie 1989 de o masă de revoluţionari.
Mesaje patriotice, de încurajare, stângăcii verbale, de înţeles pentru acele zile. Toate, însoţite de nelipsitul semn al victoriei. Actorii principali : Ion Caramitru şi Mircea Dinescu. Locul lor avea să fie confiscat puţin mai târziu pe ecran de Ion Iliescu.
Pe 22 decembrie încă se trăgea în populaţie. Focul fusese deschis cu o seară înainte, după ultimul discurs al lui Nicolae Ceauşescu, în piaţa din faţa Comitetului Central al Partidului Comunist Român.
Haosul domnea pe străzi. Dezinformarea a făcut ca românii să se împuşte unii pe alţii, induşi în eroare de zvonurile privind existenţa unor terorişti, chiar de naţionalitate arabă. O enigmă ce nu a fost descifrată nici până astăzi…
Reprimarea a devenit foarte dură, mai ales după lansarea zvonului între scutieri că în Piaţa Romană mai mulţi colegi de-ai lor au fost înjunghiaţi cu… şurubelniţe. Panica şi dezinformarea erau stăpânele acelor zile.
La 21 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, multe întrebări sunt aceleaşi : câţi oameni au murit de fapt la Revoluţie şi cine i-a împuşcat ? Au fost trădaţi Ceauşeştii ? Victor Atanasie Stănculescu - erou sau demon ? S-a sinucis într-adevăr ministrul Apărării, Vasile Milea ? Şi poate nu în ultimul rând, dacă