Autorităţile din Ocna Mureş au evacuat, miercuri, bunurile din sediul Administraţiei Financiare din oraş, din două locuinţe şi dintr-o florărie, construcţii aflate în apropierea zonei în care s-a surpat o galerie a fostei mine de sare
Craterul s-a format, miercuri dimineaţă, pe un teren aflat în spatele unui supermarket din localitatea Ocna Mureş, iar fenomenul este cauzat de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţinând societăţii Salina din Ocna Mureş. Apa a săpat în galeria fostei mine de sare, până ce a ajuns la suprafaţă, producând prăbuşirea galeriei, relatează Mediafax.
Supermarketul s-a prăbuşit în cursul dimineţii, surparea afectând structura de rezistenţă a magazinului. Primarul oraşului Ocna Mureş, Augustin Drăguţ, a declarat că circulaţia pe strada pe care se află supermarketul a fost închisă, deoarece există riscul să apară surpări şi în carosabil.
• Prefectul de Alba, Ştefan Bardan, a afirmat că situaţia este scăpată de sub control: "Este un fenomen pe care nu îl putem controla".
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alina Bălaş, craterul avansează tot mai mult, diametrul acestuia ajungând, deocamdată, la aproximativ 200 de metri pătraţi, de unde dimineaţa avea doar 100 de metri pătraţi. În zonă a fost interzis accesul, a fost oprită furnizarea energiei electrice, a gazului şi a apei potabile, iar circulaţia rutieră pe străzile Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga a fost închisă.
Bălaş a spus că la ora 13.00 a început şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, întâlnire la care participă, pe lângă autorităţile judeţene şi locale, specialiştii unor instituţii abilitate în găsirea unor soluţii pentru oprirea fenomenului. Specialiştii companiei Salina Ocna Mureş au intervenit pentru depresurizarea sondei.
Centru urban: lac de saramură cu ţiţei
Evenimentele