Comisia Europeană a transmis Guvernului o scrisoare prin care solicită informaţii legate de Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 privind contractele de credit pentru populaţie, demers care reprezintă o etapă preliminară declanşării procedurii de infringement - adică în încălcare a Tratatului Uniunii Europene, a declarat, miercuri, la Parlament, premierul Emil Boc, informează Mediafax.
"Există o scrisoare administrativă prin care se solicită informaţii, este o etapă preliminară procedurii de infringement", a spus Boc, la solicitarea jurnaliştilor de a clarifica declaraţiile secretarului de stat Gheorghe Gherghina pe această temă.
Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe Gheorghe Gherghina a precizat, miercuri, la Comisia de buget-finanţe, că a fost declanşată procedura de infringement din partea Comisiei Europene pe OUG 50, el precizând că CE a comunicat României rugămintea ca Raportul la OUG 50 să fie modificat.
Comisia Europeană a transmis, în luna octombrie, o scrisoare autorităţilor române prin care solicită clarificări referitoare la modul de transpunere a unei directive europene în legislaţia internă prin OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei, demers premergător unei eventuale proceduri de infringement.
CE a făcut acest după ce a primit mai multe plângeri privind transpunerea prevederilor Directivei 84/2008 în legislaţia naţională prin OUG 50/2010. Forul european arată că la nivelul Comisiei s-au primit informaţii potrivit cărora există proceduri judiciare pendinte (în curs de soluţionare) în instanţele româneşti cu privire la legalitatea anumitor comisioane percepute de bănci atunci când acordă credite pentru consumatori.
Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare a