În Franţa, un deputat care nu-şi declară averea, veniturile şi câştigurile, riscă o amendă de 30.000 de euro şi îşi pierde dreptul de a fi ales, dar nu riscă pedeapsa cu închisoarea. Aceasta spre deosebire de cetăţenii care nu sunt protejaţi de statutul de deputat şi care riscă şi puşcăria pentru acest trip de fraudă.
În Franţa nu lipsesc niciodată polemicile, iar ultima care provoacă diviziuni în sânul clasei politice este legată de unele drepturi ale deputaţilor. O polemică, ce intervine, trebuie spus, şi în context electoral.
La originea amendamentului care îi scuteşte pe deputaţi de pedeapsa cu închisoarea se află două personalităţi ale dreptei, Jean François Copé, devenit recent liderul partidului de guvernământ şi Christian Jacob, preşedintele grupului conservator din cadrul Adunării Naţionale Franceze. Tot asupra lor se concentrează în prezent focul criticilor care vin din multiple direcţii, mai ales dinspre opoziţie.
Socialiştii profită de ocazie pentru a spune că această măsură nu este compatibilă cu ideea de transparenţă. Opinia publică are de fapt motive să creadă că deputaţii încearcă să se protejeze, ceea ce nu este "sănătos" pentru democraţie, declară astăzi în presă, mai precis în ziarul LE PARISIEN, un deputat centrist. Mai mult decât atât, spun alte voci, această măsură de protejare a deputaţilor riscă să devină un formidabil cadou oferit Frontului Naţional. Extrema dreaptă va avea deci din nou motive să critice partidul la putere şi lipsa de egalitate reală a francezilor în faţa legii.
Un deputat socialist consideră că amendamentul Copé-Jacob, cum i se spune acum pe scurt, înseamnă o gravă eroare politică. În ultimii zece ani, spune deputatul Arnaud Montebourg, a fost creat un teribil arsenal juridic pentru sancţionarea penală a populaţiei în caz de fraudă fiscală. Ori, iată că exact cei care exercită presiuni asupra po