A treia zi şi ultima de dezbatere a proiectului Legii bugetului de stat i-a găsit pe parlamentari obosiţi după votul până la ore mici din noapte la miile de anexe şi amendamente.
Verificându-şi email-urile pe laptopuri, dezlegând rebusuri sau citind presa, câţiva deputaţi şi senatori din sala plenului ridică plictisiţi câte o mână când li se cere să voteze, mulţi dintre ei nefiind siguri pentru ce votează, alţii neobosindu-se să voteze în nici un fel.
"56 voturi pentru şi 101 voturi împotrivă. Nici o abţinere", anunţă conducătorul plenului. Fix aceleaşi cifre, sau cu variaţii de plus, minus 1, sunt anunţate după votul majorităţii articolelor celei mai importante legi a ţării. Votul merge ca pe bandă. Chiar dacă nu este electronic, nici nu sunt ridicate bine toate mânile, că şeful plenului spune, uneori fără măcar să ridice ochii din hârtiile pe care le are în faţă: "56 voturi pentru. Cine este împotrivă? 101 voturi împotrivă. Abţineri? Nu sunt". "Nici nu mă mai duc să-mi susţin amendamentele. Nu are rost. Ştiu de la început <
"Au greşit, dar sunt şi ei oameni…"
Întrebată cum este posibilă o numărare practic instantanee a voturilor, Sulfina Barbu a explicat pentru gândul: "Este treaba secretarilor. Ei ştiu câţi parlamentari sunt în sală. Dacă unul pleacă, rămâne altul în loc. Uite, de exemplu eu acum am ieşit şi mă duc la comisie, dar în locul meu a rămas un coleg al meu. Nu votează în locul meu. Dar totul se va rezolva după ce se va face o unificare a sistemului de vot cu cel electronic din Senat. Ca să nu mai facem scurtă la mână, tot ridicând mâinile". Opoziţia încearcă, în zadar, de câteva ori să atragă atenţia asupra numărătorii voturilor.
"Chiar dacă secretarii au greşit şi ei cu unul sau doi oameni, sunt şi ei oameni, asta nu înseamnă că trebuia anulat votul", spune împăciuitor