Primul avion supersonic românesc va fi gata peste doi ani. Misiunea aparatului de zbor este să trimită o rachetă spre Lună, lucru programat teoretic pentru anul 2013. E - 111 este primul avion supersonic, sută la sută românesc, un proiect realizat de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA).
Animaţia computerizată a proiectului ne arată o navă cu un design futurist, demn de un science fiction. Capacităţile avionului impresionează : decolează de pe suprafaţa mării şi atinge altitudinea de 16 mii de metri în circa două minute.
Preşedintele ARCA, Dumitru Popescu e mândru de acest proiect : "Prezentarea programului avionului experimental supersonic E-111, cu câteva zile înainte de Crăciun şi la câteva zile de la Centenarul zborului primului avion cu reacţie din lume, realizat de Henri Coandă nu este întâmplătoare. Am ales acest moment pentru că dorim ca cei care vor vedea acest anunţ să se bucure de existenţa unui program major, pozitiv, inspiraţional, pe care România îl aşteaptă de 20 de ani. Un program în care să spere, un program care să însemne progres. Avionul supersonic E-111 este un asemenea program".
Naveta va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteza de Mach 1,5, la altitudini de 16 mii de metri. Obiectivul final este atingerea unei altitudini de 30 de mii de metri, cu o viteză de Mach 2,6.
România participă de fapt la un concurs internaţional de astronautică, Google Lunar X Prize. Premiul pus în joc e mai mult decât tentant : 30 de milioane de dolari.
Cine vrea să câştige nu trebuie "decât" să trimită pe Lună un robot, care să se deplaseze pe suprafaţa selenară pe o distanţă de cinci sute de metri şi să transmită imagini foto şi video.
Specialiştii români au lucrat la proiectul E-111 în secret timp de un an. Programul este finanţat integral din fonduri private, prin sponsorizări şi donaţii. Variant