Situaţia rămâne tensionată în Coasta de Fildeş, unde în ciuda presiunilor internaţionale, preşedintele Laurent Gbagbo, care a pierdut alegerile de pe 28 noiembrie nu vrea să plece de la putere.
Rareori, comunitatea internaţională a reacţionat cu o mai mare unanimitate în faţa unei lovituri de forţă, precum cea orchestrată de Laurent Gbagbo, care este deja la putere în Coasta de Fildeş de zece ani.
Pentru moment, însă, el rămâne pe poziţii, în ciuda unui ultimatum pe care i l-au adresat Uniunea Europeană şi Franţa, precum şi în ciuda sancţiunilor care încep să-l afecteze personal şi să-i afecteze echipa din jurul său.
De exemplu, Uniunea Europeană nu-i mai acordă nici o viză de călătorie, alte 18 persoane din anturajul său fiind vizate de aceeaşi măsură.
În paralel, rivalul său, Alassane Ouattara, adevăratul câştigător al alegerilor şi pe care comunitatea internaţională îl recunoaşte ca preşedinte a lansat un apel către populaţie, cerându-i să nu mai respecte autoritatea Guvernului numit de Laurent Gbagbo.
Presa franceză a comentat copios în ultimul timp şi rolul avut de soţia lui Laurent Gbagbo în această operaţiune de confiscare a puterii. Un editorialist al ziarului Le Figaro a comparat chiar cuplul Simone şi Laurent Gbagbo cu soţii Ceauşescu, pentru că această Simone pare să aibă un cuvânt greu de spus în sfera puterii, iar în Coasta de Fildeş i se mai spune "doamna de fier", deşi mai nou i se aplică apelativul "doamna de sânge". Ahtiată de putere, onoruri şi bani, Simone Gbagbo se află în spatele multor manipulări politice din această ţară, inclusiv în orchestrarea unor manifestaţii şi acţiuni anti-franceze.
Întreaga comunitate internaţională se teme de izbucnirea unui război civil în această ţară, care este deja maractă de diviziuni, conflicte şi crize politice.
Vineri va avea loc în Nigeria o reuniune la vârf a co