Compania Naţională de Drumuri vrea să dea 371,43 milioane de lei (86,58 milioane de euro) pentru a creşte siguranţa în trafic pe DN1.
Lucrările vor dura doi ani şi vor fi efectuate în judeţele Ilfov, Prahova, Braşov, Sibiu, Alba, Cluj şi Bihor, vizând montarea separatoarelor de sens, amenajarea de sensuri giratorii, întoarceri în "U", de trotuare, treceri de pietoni şi staţii de autobuz. Proiectul nu se referă la sectorul de drum dintre Braşov şi Sibiu, în lungime de 122,5 kilometri, care a fost deja modernizat.
Finanţarea va fi asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul POS-T şi de la bugetul de stat.
"Inspecţiile de siguranţă rutieră, coroborate cu elementele statistice ale bazelor de date ale Poliţiei Rutiere şi CNADNR au demonstrat faptul că DN 1 reprezintă artera de circulaţie cu cel mai înalt grad de criminogenitate din reţeaua de drumuri naţionale, în intervalul auditat înregistrându-se un număr de 445 de accidente soldate cu 193 de morţi, 375 de răniţi şi importante pagube materiale", se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnici ai proiectului, elaborat de Ministerul Transporturilor şi citat de Mediafax.
În cadrul auditului s-au identificat 65 locaţii, dintre care Poliţia Rutieră şi CNADNR au selectat 34 de locaţii pentru aplicarea măsurilor de îmbunătăţire a siguranţei circulaţiei. Prin acest proiect, CNADNR estimează că, pe termen mediu şi lung, se vor reduce numărul de accidente, de victime (morţi şi răniţi), pagubele materiale şi cheltuielile medicale.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) vor realiza o reţea securizată de comunicaţii de date pentru arii extinse cu scopul de a susţine sistemul informatic de emitere şi control al rovinietei electronice.
Compania Naţională