PSD şi PNL au reuşit să valideze, în Senat, noua componenţă a Consiliului Superior al Magistraturii, în ciuda împotrivirii PDL. Dintre cei 14 magistraţi aleşi, şase au făcut parte şi din vechiul Consiliu. Democrat-liberalii au refuzat să voteze lista de candidaţi, pe motiv că trei dintre aceştia nu mai au dreptul la un al doilea mandat. Aceeaşi acuză a adus-o şi preşedintele Traian Băsescu.
Lista a fost validată cu 64 de voturi pentru şi 60 împotrivă, în condiţiile în care doar 124 din cei 137 de senatori au fost prezenţi. Votul secret, în urma căruia Puterea a fost înfrântă, a dat naştere la speculaţii privind trădarea la vot din partea unor democrat-liberali. Liderul PNL, senatorul Crin Antonescu, nu s-a sfiit chiar să declare că au existat cel puţin şase reprezentanţi ai majorităţii care au votat „altfel decât a dorit să impună Traian Băsescu".
Citiţi şi:
EXCLUSIV Familia prim-procurorului reţinut de DNA a câştigat şi 20.000 de lei lunar
Update: Judecătorul Curţii de Apel Iaşi a primit mita în flori
Disputa dintre Putere şi Opoziţie a fost de fapt o bătălie între interpretările legii. În timp ce Opoziţia a susţinut votarea întregii liste de candidaţi, PDL a cerut o "validare parţială". Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a argumentat că mandatele a trei membri ai CSM, aflate în derulare, nu au fost trimise spre validare Senatului, funcţionând prelungirea din oficiu. „Nu dorim să validăm prin votul nostru o asemenea situaţie", a declarat senatorul, cerând ca plenul să acorde votul doar pentru restul de opt candidaţi. El a avertizat că, dacă solicitarea sa va fi respinsă, reprezentanţii PDL vor vota împotriva întregii liste. De altfel, Cristian Rădulescu atrăgea atenţia încă de marţi că democrat-liberalii vor invalida lista de candidaţi deoarece nu au fost respectate procedurile de desemnare. Rădulescu recomanda chia