Grămezi de covrigi îşi aşteaptă cumpărătorii în toate pieţele din Piteşti. Piteştenii dau şi 10 lei pentru un şir de 100 de covrigi, pe care să-i împartă colindătorilor mâine-noapte.
În pieţele din Piteşti miroase a Crăciun. Comercianţi cu mărfuri de sezon s-au instalat confortabil şi-şi laudă produsele. Cei mai insistenţi dintre ei sunt vânzătorii de covrigi. Ei ştiu că acum este sezonul când vânzările sunt în toi, aşa că, dintre maldărele de covrigi, se aud îndemnuri care mai de care mai originale. De exemplu, în Piaţa Ceair, răsună două refrene care te fac să te opreşti în loc: “Ia covrigul de Ajun, Să te bucuri de Crăciun” sau “Un covrig de la nea Manu, să-ţi meargă bine tot anul”.
Maxim 10 lei şirul
Preţurile sunt unele care nu întrec limita celor de anul trecut. Astfel, că un şir cu 100 de covrigi se poate achiziţiona între 6 şi 10 lei, în funcţie de dimensiunea şi aspectul acestora.
“Noi am afişat un preţ de opt lei, dar îi dăm şi cu şapte lei, că ne gândim şi la oameni. Lumea cumpără, mai ales bătrânii, care n-au bani ca să le dea colindătorilor altceva”, spune Mişu Vuţan, comerciant.
“Sunt covrigi din Mărăcineni. Venim dimineaţa şi plecăm seara, îi încărcăm, îi descărcăm, stăm prin frig cu ei. Eu îi dau cu 10 lei şirul de o sută, pentru că sunt covrigi naturali, de calitate”, spune Ilie Avram, un alt vânzător.
Oamenii, vin, se uită şi nu durează mult până se hotărăsc să cumpere.
“Mi se par ieftini. Eu înainte îi făceam în casă, dar nu mai rentează acum, sunt mai ieftini la tarabă decât dacă i-aş face eu. Am luat două şiruri ca să am cu ce să-i servesc pe copilaşi în noaptea de 23, când sunt colindeţele”, spune Marioara Ispas (63 de ani), cumpărător.
Tradiţia covrigilor
Cunoscând tradiţia care spune că din moşi strămoşi cei care merg din casă în casă şi cântă “Ne daţi ori nu ne daţi” sunt răsplătiţi cu cov