Urmaşii industriaşului interbelic Nicolae Malaxa sunt singurii acţionari semnificativi ai Fondului Proprietatea, cu 7,35% din acţiuni, alături de Ministerul Finanţelor, care deţine 41%, potrivit prospectului de listare.
Pachetul de acţiuni, care valorează circa 500 mil. lei (116 mil. euro), la preţul de 0,5 lei/acţiune, sau 1,16 miliarde de lei (270 mil. euro), luând în calcul valoarea activului unitar net de 1,154 lei/acţiune de la finele lunii noiembrie, este împărţit de doi dintre nepoţii lui Malaxa, Georgia Palade vod Dusen şi Theodore Palade, şi de Loreen Malaxa, soţia altui nepot al industriaşului, care a decedat.
Cei trei au fost printre primii împroprietăriţi cu acţiuni ale Fondului Proprietatea, în contul despăgubirilor câştigate în justiţie pentru proprietăţile industriale care au aparţinut bunicului lor înainte de al Doilea Război Mondial. Nicolae Malaxa, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri români de la începutul secoului 20, a deţinut uzinele Faur şi Republica din Bucureşti şi Combinatul Siderurgic Reşiţa. Malaxa şi-a construit imperiul industrial beneficiind de un sprijin puternic din partea regelui Carol al II-lea şi de credite de la stat, iar o mare parte a producţiei uzinelor sale era livrată tot statului. Regimul comunist i-a confiscat toate proprietăţile în 1948, iar Malaxa a emigrat în SUA, stabilindu-se la New York. Nicolae Malaxa a murit în 1965, în New Jersey.
Georgia Palade vod Dusen şi Theodore Palade sunt fiii lui Lulu Malaxa, fiica industriaşului, care a fost căsătorită cu omul de ştiinţă George Emil Palade, câştigător al premiului Nobel pentru medicină în 1974.
Înainte de căsătoria cu Palade, Lulu Malaxa a fost prietena apropiată a Regelui Mihai, la sfârşitul anilor '30, conform relatărilor din presa străină a vremii, citate de blogul Dosare Secrete. Lulu Malaxa a murit în 1969.
Urmaşii