Sâmbătă, 18 decembrie 2010, la ora 12.00, am lansat cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”. Evenimentul s-a desfăşurat la Librăria „Adevărul” de pe Strada Doamnei din Bucureşti (zona Piaţa Universităţii), în prezenţa a sute de cititori, a Profesorului Djuvara şi a istoricului Mihai Răzvan Ungureanu.
Domnul Andrei Pleşu, care-şi anunţase din vreme prezenţa, nu a mai putut ajunge din cauza unei probleme de sănătate, survenită chiar în ajunul lansării. M-aş fi bucurat enorm să-l am alături în acel moment, însă au mai fost şi vor mai fi, cu siguranţă, prilejuri de a-l asculta pe Andrei Pleşu. Unul l-am generat eu însumi, cu ceva timp în urmă şi s-a bucurat de mare succes printre cititorii proiectului jurnalistic „La masa Adevărului”. Vedeţi aici despre ce este vorba.
Revenind la momentul lansării, nu voi mai spune decât că atmosfera m-a impresionat profund. Şi mi-a demonstrat încă o dată că românii ştiu să-şi aprecieze valorile atunci când le sunt oferite cu onestitate şi cu deschidere intelectuală.
Altfel, mărturisesc că am profitat de proximitatea profesorului Neagu Djuvara pentru a-mi oxigena conştiinţa, greu încercată acum (poate mai mult decât oricând). Le sunt recunoscător domnilor Andrei Pleşu şi Mihai Răzvan Ungureanu, în care am găsit solide puncte de sprijin pentru acest demers. Ei au semnat prefaţa, respectiv postfaţa cărţii mele.
Am reuşit să strâng la un loc trei personalităţi ale vieţii culturale româneşti pentru a le arăta colegilor mei de generaţie că am avut repere, că avem şi că vom avea. „România nu este ceea ce trăim noi acum. România arată cu totul altfel. O parte din chipul ei o veţi regăsi în cartea mea” – asta le-am spus celor prezenţi în număr mare cu prilejul lansării volumului de convorbiri cu Neagu Djuvara.
România mea, ca şi a dumneavoastră, dragi cititori, nu s-a stins, ci este în adormire. Recunosc, România nu mai este