Este afirmaţia istoricului Valeriu Nicolescu, la acel moment angajat al Muzeului Judeţean de Istorie din Buzău. 21 de ani. Este timpul care s-a scurs de la Revoluţia din 1989, când, după cum povestesc cei care au participat, mii de oameni au murit nevinovaţi din dorinţa de a schimba regimul comunist.
Una dintre persoanele care are încă vii momentele din decembrie 1989 este Valeriu Nicolescu, istoric. În acea perioadă era angajat al Muzeului Judeţean de Istorie şi s-a aflat în pericol zi de zi până la finalizarea revoltei. Panica a fost sădită când, aflat la Galeriile de artă, un trecător le-a şoptit istoricului şi colegilor săi că generalul Milea s-a sinucis.
„În acel moment am plecat cu toţii la muzeu, unde am văzut deja celebra scenă cu Ion Caramitru şi poetul Dinescu, anunţul că dictatorul a fugit şi atunci am rămas la muzeu toţi bărbaţii, zile în şir", îşi aminteşte Valeriu Nicolescu.
Angajaţii au chemat câteva gărzi pentru paza clădirii şi a patrimoniului. Numai că soldaţii veniţi erau doar nişte angajaţi ai unei intreprinderi care nu ştiau foarte bine să mânuiască armele.
„Eu şi cu directorul de la acea vreme am luat gărzile şi am vrut să le arătăm câteva locuri în care trebuiau să stea. Deodată, am auzit o rafală de automat foarte aproape de noi pentru că arma s-a descărcat accidental către pământ. Din fericire nu s-a întâmplat nimic", ne-a spus istoricul.
Muncitori cu arme
Panica creată de zgomotul împuşcăturii a ajuns şi în rândul locuitorilor de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.
„Lângă muzeu locuia o profesoară care îmi cunoştea familia. Auzind zgomotul, a sunat imediat la soţia mea acasă şi a alertat-o spunându-i că la muzeu s-a tras cu arma", rememorează Valeriu Nicolescu.
La scurt timp după acest incident, bărbatul s-a aflat din nou la un pas de moarte. „Într-o noapte, un gardian a scos încărcătorul şi a încep