Specialiştii în domeniu spun că sezonul de iarnă este marcat de lipsa puterii de cumpărare a românilor
Heinz (PBR): În luna cadourilor s-a simţit o creştere a vânzărilor de bijuterii, dar aceasta a fost mult sub aşteptări
Bijuterii drept cadou de Crăciun? Poate după ce trece criza. Lipsa puterii de cumpărare a românilor, precum şi creşterile repetate ale preţurilor metalelor preţioase au făcut ca vânzările de Sărbători să fie foarte slabe anul acesta.
Preşedintele Patronatului Bijutierilor din România, Karl Heinz, ne-a explicat de ce anul acesta luna decembrie nu a mai fost "luna cadourilor". "În luna decembrie s-a simţit o creştere a vânzărilor de bijuterii din materiale preţioase, dar aceasta a fost mult sub aşteptări, din cauza lipsei puterii de cumpărare şi a creşterii preţului metalelor preţioase", a declarat, pentru Curierul Naţional, Karl Heinz.
Scumpirea aurului a majorat preţul bijuteriilor
Având în vedere creşterile sistematice ale preţului aurului, din ultima vreme, scumpirea bijuteriilor de pe piaţa de profil din România a devenit inevitabilă. Anul acesta, la nivel mondial, preţul aurului a crescut cu 22%, la aproape 1.400 de dolari uncia, în timp ce argintul a avut un avans de 52%, iar platina de 12%. "Creşterea preţurilor bijuteriilor din metale preţioase a fost inevitabilă şi în România, fiindcă am avut o creştere spectaculoasă a preţurilor metalelor preţioase, în special a aurului şi a argintului", a subliniat preşedintele Patronatului Bijutierilor din România.
Producătorii încearcă să se adapteze
Scumpirea internaţională a metalelor preţioase a "forţat" producătorii să se adapteze condiţiilor pieţei. Astfel, o parte dintre jucătorii din domeniu au început să combine metalele folosite pentru realizarea bijuteriilor. Preşedintele Patronatului Bijutierilor din România, Karl Heinz, ne-