Millennium Bank înregistra o pondere de 15% a creditelor cu întârzieri la plata ratelor din totalul bilanţului la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu.
Banca avea în decembrie expuneri faţă de clientelă de până în 1,2 miliarde de lei (283 mil. euro), iar provizioanele constituite erau de aproximativ 150 de milioane de lei.
Peste trei sferturi din creditele acordate clientelei nu aveau probleme, în timp ce sumele restante la plată reprezentau 8% din valoarea portofoliului.
Din punctul de vedere al maturităţilor, sumele restante erau concentrate la creditele cu scadenţe mai mici de un an (unde ponderea lor era de 11,7%) şi respectiv între unul şi cinci ani (cu o pondere de 4,5%). În schimb, pentru creditele cu maturităţi peste cinci ani, ponderea restanţelor era zero.
La sfârşitul anului trecut banca a calculat cerinţe de capital de aproape 70 de milioane de lei (23 mil. euro), grosul fiind necesar pentru acoperirea riscurilor legate de activitatea de creditare.
Banca a calculat un necesar de capital de 4,5 milioane de lei pentru riscul operaţional (pierderi care pot apărea în urma operaţiunilor de zi cu zi) şi zero pentru riscul valutar. Datele sunt calculate conform standardelor româneşti de contabilitate, impuse de BNR.
În condiţiile în care banca dispunea de fonduri proprii de aproape 186 de milioane de lei în decembrie anul trecut, rata de solvabilitate (principalul indicator de prudenţialitate urmărit de BNR, care măsoară adecvarea capitalurilor în funcţie de riscurile asumate) era de 21%. Minimul cerut de banca centrală este de 8%.
Banca lucrează însă pe pierdere, în condiţiile în care şi-a lansat operaţiunile abia la sfârşitul anului 2007, astfel că la sfârşitul anului trecut înregistra un rezultat curent net de aproape 162 de milioane de lei (38 mil. euro). Ac