Schimbarea leului cu moneda euro este un scenariu de care ne îndepărtăm tot mai mult, deși ținta pentru intrarea în zona euro rămâne deocamdată 1 ianuarie 2015.
Aderarea la zona euro nu mai reprezintă o țintă prea atrăgătoare pentru statele din Uniunea Europeană care nu au adoptat încă moneda euro. Problemele cu care se confruntă Europa și dificultățile prin care trec țări precum Grecia, Irlanda sau Spania au diminuat până aproape de dispariție interesul pentru uniunea monetară.
„Reamintesc că suntem hotărâți să facem tot ce este necesar pentru a garanta stabilitatea financiară a zonei euro și sunt absolut convins că zona va ieși din criză fortificată“, a declarat Herman van Rompuy, președintele permanent al Consiliului European la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai țărilor comunitare de la Bruxelles. Optimismul europenilor nu este însă susținut de rezultate economice. Mai mult, ratingurile statelor cu monedă euro sunt din ce în ce mai slabe. Ultimul stat amenințat de pe lista agenției de evaluare Moody‘s este Spania, al cărui sistem bancar are perspective negative. Agenția a estimat, în ultimul raport, că pierderile băncilor spaniole se vor ridica la 176 de miliarde euro, chiar dacă până în prezent băncile au recunoscut doar 88 miliarde euro.
Există și posibilitatea dispariției euro
Următorul stat care va intra în uniunea monetară este Estonia, a cărei aderare va avea loc la începutul anului viitor. „Nu știu dacă este un moment potrivit sau nu pentru aderarea la euro, dar este destul de clar că este în interesul nostru să intrăm în zona euro“, a declarat Toomas Ilves, președintele estonian. „Va fi sporită încrederea investitorilor și a mediului de afaceri și va crește bunăstarea populației noastre“, a adăugat acesta.
Încrederea investitorilor străini este unul dintre cele mai importante avantaje pe care le oferă adoptarea m