Autorităţile române se mobilizează şi îşi menţin obiectivul de a adera la spaţiul Schengen la termenul stabilit - martie 2011- chiar dacă Franţa şi Germania au cerut oficial amânarea aderării României în spaţiul Schengen. La Palatul Cotroceni s-a încercat punerea la punct a unui plan care să conţină argumente tehnice dar şi politice.
Preşedintele Traian Băsescu a convocat, miercuri , o reuniune de lucru, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţi ai Guvernului, pe tema intrării în zona Schengen.
Vor fi avute în vedere în perioada următoare o serie de demersuri politice externe pentru ca procesul să se menţină în coordonatele stabilite.
La reuniune au participat Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Mănoiu, ministru – şef al Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului României, Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne şi Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Scopul reuniunii a fost examinarea stadiului pregătirilor şi demersurilor pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, în contextul creat de recenta transmitere, de către miniştrii de interne din două state membre UE, a unei scrisori prin care se solicită amânarea momentului aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen la o dată ulterioară lunii martie 2011.
Preşedintele şi membrii Guvernului au trecut în revistă progresele atinse în pregătirea tehnică a aderării, fiind reconfirmată îndeplinirea integrală a condiţiilor acquis-ului Schengen, aspect probat şi de rezultatele tuturor misiunilor de evaluare.
A fost subliniată decizia fermă a autorităţilor române de a menţine şi dezvolta nivelul de pregătire pentru aderare, având în vedere faptul că aderarea României va conduce la creşterea semnificativă a securităţii frontierei externe a Uniunii