Se anunţă încă un an de constrângeri la nivelul bugetului statului, reiese din scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu FMI după misiunea de evaluare din toamna acestui an, aprobată marţi de Guvern. Vestea proastă pentru bugetari este că diminuarea numărului de angajaţi în sectorul public va continua şi anul viitor, se arată în document, potrivit Mediafax. Cât despre stimulentele destinate angajaţilor la stat, vor fi calculate ca un plafon maximal, nu ca un nivel obligatoriu.
Ele vor fi acordate în limita acestui plafon total, strict în raport cu resursele bugetare şi doar sub formă de premiere pentru rezultate importante în colectări de taxe. Alte angajamente importante din scrisoare privesc sistemul de sănătate. Astfel, numărul de internări în spitale va scădea cu 10% faţă de nivelul din acest an, în timp ce medicii de familie vor fi plătiţi după alt sistem. Ei vor primi 50% pentru plata per capita (faţă de 70% în prezent), în favoarea plăţii per serviciu (limitată în prezent la 30%).
Deşi actualul acord stand-by nu s-a încheiat, autorităţile se pregătesc deja de o nouă înţelegere de tip preventiv, care urmează să se oficializeze anul viitor. Suma luată în calcul de autorităţile române este de circa 5-6 miliarde euro, dar valoarea ar putea creşte până la 8 miliarde euro, în funcţie de nevoia de finanţare, au declarat recent surse guvernamentale citate de Mediafax. "În ceea ce priveşte viitorul acord, nu cred că va fi vorba despre condiţii noi. Fiind şi un acord de tip preventiv, este de aşteptat ca aceste condiţii să fie mai puţin drastice decât cele din actualul acord", a declarat pentru gândul Laurian Lungu, managing partner la firma de consultanţă financiară Macroanalitica.
Se anunţă încă un an de constrângeri la nivelul bugetului statului, reiese din scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu FMI după misiunea de evaluare