Laboratorul anti-malware de la Panda Security încheie anul aruncând o privire veselă asupra viruşilor care au apărut pe parcursul ultimelor 12 luni.
Răutăciosul iubitor de Mac. Acest titlu a fost câştigat de către un program de control de la distanţă, purtând numele HellRaiser.A. Acesta afectează doar sistemele Mac şi are nevoie de acordul utilizatorului pentru a se instala pe un calculator. Odată instalat, poate prelua controlul de la distanţă al sistemului şi poate efectua o întreagă serie de funcţii, deschide chiar şi suportul DVD-ului din unitatea optică.
Bunul Samaritean. Bredolab.Y vine deghizat sub forma unui mesaj de suport tehnic al Microsoft, susţinând că un patch nou de securitate pentru Outlook trebuie instalat imediat ... Dar, aveţi grijă! Dacă descărcaţi antivirusul veţi instala rogueware SecurityTool (antivirus fals), care va începe să vă informeze că sistemul este infectat şi că ar trebui să cumpăraţi un anumit produs pentru a remedia problema. Bineînţeles, dacă plătiţi pentru acest program, nu-l veţi primi niciodată, nu va veţi rezolva problema, iar banii plătiţi nu-i veţi mai recupera niciodată.
Lingvistul anului. Premiul pentru lingvistul anului merge la MSNWorm.IE. Acest virus, care, în sine, nu are nimic special, este distribuit prin Messenger cu un link îndemnând utilizatorul sa vizualizeze o fotografie... în 18 limbi! Cel puţin emoticonul de la sfârşit ": D" este universal.
Cel mai îndrăzneţ. În acest an, premiul merge la Stuxnet.A. Dacă ar trebui să alegem o coloană sonoră pentru acest virus, ar trebui să fie ceva de genul celei din "Misiune imposibilă" sau "Sfântul". Acest cod maliţios a fost conceput pentru a ţinti sistemele SCADA, adică infrastructurile critice. Viermele exploatează o breşă de securitate din Microsoft USB in scopul de a penetra direct în sistemele centralelor nucleare.
Cel mai enervant: Osc