Anul 2009 nu a fost nici pentru Grawe România un an uşor şi, potrivit directorului general, principala provocare nu vine dinspre vânzările de contracte noi, ci de la portofoliul de clienţi cu contracte cu o vechime sub 3 ani. Acestea sunt contractele cu cel mai ridicat risc de reziliere, investiţia fiind încă de dată recentă şi clienţii renunţând mai uşor la continuarea lor, a declarat, într-un interviu acordat Curierului Naţional, Peter Kasyk, director general al Grawe Asigurări România.
Cum aţi caracteriza piaţa asigurărilor în acest moment, după doi ani de criză? Ce se va întâmpla în anii următori?
Piaţa asigurărilor este în mod evident afectată de criza economică, diminuarea veniturilor sau perspectiva incertă a locului de muncă fiind motive care afectează atât intenţiile de achiziţie a unei noi asigurări, cât şi posibilitatea de a continua plata unui contract existent. În acest moment piaţa este mai curând într-o fază de stagnare, iar o revigorare va începe probabil să fie vizibilă în următoarele 6 sau 9 luni.
Mai sunt văzute asigurările ca fiind o cheltuială suplimentară şi facultativă? Mai încheie populaţia poliţe, mai ales că anul acesta au scăzut şi veniturile?
Nivelul de educaţie al populaţiei în privinţa asigurărilor este cu mult mai bun decât în urmă cu câţiva ani, dar dacă asigurările obligatorii sunt asimilate cu destulă uşurinţă, în privinţa celor facultative şi în special a asigurărilor de viaţă, anii de formare a unei mentalităţi favorabile nu s-au încheiat încă. Dacă pe alte pieţe, care au deja istorie şi o adevărată cultură în acest domeniu, achiziţionarea unei asigurări de viaţă reprezintă un fapt absolut normal dictat de grija pentru protecţia familiei, în ţara noastră este încă o lecţie pe care trebuie să o învăţăm. Chiar dacă acest proces este unul relativ lent (şi datorită actualei situaţii e