Presa internaţională a comentat miercuri mesajul pe care vor să îl transmită Franţa şi Germania prin amânarea aderării României la spaţiul Schengen.
Aderarea României ar avea "consecinţe grave" pentru securitatea Uniunii Europene, scrie BBC, citând un purtător de cuvânt al ministerul german de interne. Oficialul ar mai fi spus că este îngrijorat de o aderare „prea rapidă" a României.
Citeşte şi:
România în Schengen, o „problemă" în Italia
Spania nu crede că România e pregătită pentru Schengen
Cu titlul "România fumegă la blocada franco-germană, Euractiv se întreabă "Răsplată pentru invazia romilor?".
Financial Times scrie că decizia franco-germană este "dezamăgitoare" pentru Ungaria, care va prelua de la 1 ianuarie 2011 preşedinţia Uniunii Europene. Ungaria este cunoscută drept un militant pentru întărirea legăturilor dintre vestul Europei şi blocul sud-estic, iar anunţul deciziei franco-germane a intervenit la o zi după ce ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a afirmat că intrarea celor două ţări în spaţiul Schengen este unul dintre obiectivele preşedinţiei ungare a UE.
Financial Times mai notează că o altă intenţie care va provoca tensiuni este limitarea bugetului UE, decizie care va afecta imediat ţările din sud-estul Europei, principalii beneficiari ai fondurilor de dezvoltare regională.
Aderările României şi Bulgariei la UE în 2007 au fost "prost negociate", deoarece chestiunile de securitate şi problemele minorităţilor au fost "ascunse sub preş", au declarat pentru AFP mai mulţi negociatori, sub acoperirea anonimatului, potrivit Mediafax. A nu fi în Schengen înseamnă mai multe probleme pentru călători, iar afacerile sunt mai complicate. Dar aderarea este de asemenea o chestiune foarte simbolică şi persoanele din afara graniţelor Schengen se referă la ele drept "ultimul zid al Europei", subliniază AP.
Di