CRITICĂ Aşa caracterizează reacţia autorităţilor moldoveneşti, în cazul jurnalistului Ernest Vardanean, foştii deţinuţi politic de la Tiraspol, dar şi reprezentanţii asociaţiilor pentru apărarea drepturilor omului. Mai-marii de la Chişinău îşi motivează reacţia de formă în astfel de situaţii prin faptul că nu deţin controlul asupra acestui teritoriu.
„Cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de protecţia statului atât în ţară, cât şi în străinătate". Acesta este unul dintre multele articole din Legea Supremă care garantează drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Cazul Vardanean, jurnalistul condamnat săptămâna trecută la 15 ani de închisoare pentru spionaj şi înaltă trădare, a arătat o dată în plus că legea este literă moartă pentru autorităţile de la Chişinău când vine vorba de teritoriul din stânga Nistrului. „Cazul Vardanean demonstrează că autorităţile nu au făcut nimic. Este revoltător! În timp ce cetăţenii noştri sunt torturaţi şi condamnaţi ilegal la Tiraspol, militarii moldoveni fac antrenamente comune cu cei din Transnistria şi Rusia", a declarat Ion Manole, preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex".
„AUTORITĂŢILE TREBUIE
SĂ FACĂ DOSARE PENALE!"
Acesta mai susţine că guvernanţii ar trebui să le impună separatiştilor „regulile jocului" în astfel de cazuri. „Oamenii legii trebuie să le facă dosare penale, să-i judece pe cei care atentează la drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Legea se aplică peste tot şi nu trebuie lăsat Tiraspolul să facă justiţie. Se poate merge şi până la arestarea aşa-zişilor judecători şi demnitari", a mai spus Manole.
FOTO: Ilie Ilașcu, fost deținut politic
Fostul deţinut politic Ilie Ilaşcu, condamnat iniţial la moarte de instanţele separatiste de la Tiraspol, vine în apărarea lui Vardanean. „Statul are datoria să-şi apere cetăţenii de regimul-marionetă al Rusiei, nu să stea la