Bugetul a fost adoptat miercuri dupa amiaza, dar liberalul Eugen Nicolaescu a anuntat ca PNL va contesta legea Bugetului de Stat la Curtea Constitutionala. "Ati votat un buget care va majora investitiile, ca o cheie importanta care va asigura cresterea economica de anul viitor. Acest buget asigura posibilitatea de a plati cert si fara probleme salariile si pensiile", a declarat Emil Boc, imediat dupa incheierea votului.
"Noi nu credem ca acest buget asigura o crestere economica si prin urmare grupurile parlamentare ale PSD nu au votat bugetul", au declarat reprezentantii PSD. La randul lor, Eugen Nicolaescu a anuntat ca in zilele urmatoare PNL va sesiza Curtea Constitutionala, argumentand ca "multe dintre prevederile acestei legi (a Bugetului de Stat) nu sunt constitutionale.
Bugetul de stat pe 2011 a fost adoptat cu 207 voturi pentru si 143 de voturi impotriva.
Potrivit documentului, veniturile bugetare vor creşte în 2011 cu 15 % faţă de anul în curs (pana la 80,81 miliarde lei), iar cheltuielile vor creste cu 1,2%, pana la 108,49 miliarde lei, ducand deficitul public la 27,6 miliarde lei (4,4% din PIB). Transferurile de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale vor fi de 13,9 miliarde de lei.
Veniturile fiscale sunt estimate sa urce cu 13%, ajungand la 74,8 miliarde lei. Statul mai intentioneaza sa incaseze din impozitul pe profit, din cel pe venit şi din impozitul pe câştigurile de capital, 15,7 miliarde lei. TVA va mai aduce, conform Legii recent aprobate 46,23 miliarde lei iar accizele, alte 17,36 miliarde lei.
Statul va cheltui pe salarii in 2011 9,65 miliarde de lei, totalul cheltuielilor de personal urcand la 15,54 miliarde lei, iar cheltuielile cu indemnizaţiile de conducere vor scadea cu aproape 40%, consumand 40,5 milioane lei. Primele de vacanta, plata orelor suplimentare si salariile de merit au f