Magic. Copilaria este cea mai frumoasa perioada a vietii, iar povestea Mosului este cea care ne invata sa fim mai buni Cum poti sa-i explici unui copil ca poate cea mai frumoasa parte a copilariei sale este, de fapt, o legenda? "Ei bine, poate ca ar trebui sa te uiti in sufletul tau. In acest fel, exista o mare sansa sa-ti dai seama ca el chiar exista. Poate ar trebui sa ne gandim daca avem intr-adevar destule dovezi ca Mosul nu exista", spune psihologul newyorkez Martha Barrots. "Intr-un oras aglomerat, unde mallurile sunt la tot pasul, legenda lui Mos Craciun poate fi spulberata doar cu o vizita intr-un magazin. Iar tu, ca parinte,te poti gasi intr-o situatie dificila, in care vezi cu ochii tai cum copilul tau inocent devine trist si dezamagit", mai explica psihologul.
Noaptea in care vine Mosul...
Inca de la varsta de 3-4 ani, copiii invata sa se bucure de sarbatoarea Craciunului. Parintii se pregatesc temeinic, cumparand cadouri si impodobind casa. Din nefericire, parintii gresesc atunci cand nu vorbesc micutilor despre adevaratul motiv de sarbatoare, venirea pe lume a pruncului Iisus Hristos, si fac din noaptea de 24 spre 25 decembrie, "noaptea in care vine Mos Craciun si lasa cadouri sub brad". Atunci cand copilul creste si va afla ca parintele ii aducea, de fapt, cadourile, nu va mai simti nevoia sa sarbatoreasca sfanta zi, iar acel moment magic si pur nu va mai face parte din fiinta sa.
Adevarul
Psihologul Martha Barrots sustine cu tarie ca Mos Craciun exista in fiecare dintre noi si ca putem mentine magia copiilor cu mici explicatii: "Daca afla de la un prieten de joaca sau de la televizor ca Mosul este, in realitate, mama si tata, atunci nu te grabi sa-i spulberi magia copilariei cu un adevar sec. Spune-i ca voi sunteti doar ajutoarele Mosului, deoarece acesta s-a trezit tarziu si, in incercarea sa disperata de a face rapid inconjuru