Franţa şi Germania au dorit să-şi arate intransigenţa faţă de problemele de securitate, mai ales că tratatele de aderare au fost prost negociate, spun diplomaţi europeni. Ungaria şi Polonia au criticat decizia Parisului şi Berlinului. Bulgaria a avut o reacţie mai mult decât reţinută: va face eforturi pentru a risipi îndoielile.
Franţa şi Germania au cerut Comisiei Europene să nu accepte România şi Bulgaria până când cele două state nu vor înregistra "progrese ireversibile" în justiţie. Proces care ar putea dura câteva luni sau câţiva ani. Hans Swoboda, vicepreşedintele socialiştilor din Parlamentul European, a declarat, pentru RFI, că dacă cele două ţări ratează luna martie 2011, atunci ar putea adera în octombrie 2011. Mai puţin optimist este consilierul prezidenţial Leonard Orban, care consideră că amânarea ar putea fi de un an sau chiar doi.
Citiţi şi:
Leonard Orban nu exclude posibilitatea amânării aderării României la Schengen cu un an sau doi
Căruţa românească nu intră în Schengen
„Dacă luăm foarte clar ce mai are de îndeplinit România în privinţa MCV (n.r. -Mecanismul de Coooperare şi Verificare), după părerea mea, nu sunt motive de optimism prea mare, având în vedere că probabil în cel mai bun caz, Mecanismul ar putea să fie finalizat undeva la mijlocul anului 2012", spune fostul comisar european. Mesajul transmis de scrisoare miniştrilor de Interne francez şi german este unul multiplu. Dincolo de opoziţia faţă de aderarea la termen a României şi Bulgariei, Parisul şi Berlinul au dorit să-şi arate intransigenţa asupra problemelor de securitate. Aderările României şi Bulgariei la UE în 2007 au fost "prost negociate", iar chestiunile de securitate şi problemele minorităţilor au fost "ascunse sub preş", au declarat pentru AFP surse europene, sub acoperirea anonimatului. Şi Parisul şi Berlinul sunt îngrijorate de fluxurile mig