În 2011 valoarea cumulată a economiilor realizate la bugetul alocat cheltuielilor cu medicamente va totaliza 1 miliard de lei
Încurajarea consumului de medicamente generice a adus în 2010 economii la bugetul de stat alocat consumului de medicamente, de 250 milioane lei, iar pentru 2011 economiile făcute sunt estimate la 1 miliard de lei, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
"Folosirea medicamentelor generice la scară largă aduce multiple beneficii sistemului de sănătate românesc. O creştere cu 1% a cotei de piaţă a produselor farmaceutice generice poate conduce la economii din bugetul public de 80 milioane lei. La rândul lor, pacienţii plătesc mai puţini bani pentru a obţine aceeaşi eficienţă terapeutică, siguranţă în administrare şi rezultate pozitive faţă de propria sănătate, prin creşterea accesibilităţii tratamentelor de care au nevoie", potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei.
Dovadă stă faptul că volumele de medicamente generice utilizate în a doua parte a anului 2010 au crescut cu 10%, fapt care atestă mărirea gradului de acces al pacienţilor la tratament. Acesta este unul dintre cei mai importanţi indicatori a cărui îmbunătăţire poate conduce la ameliorarea stării de sănătate a populaţiei, conform APMGR.
Potrivit Asociaţiei Europene a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA), prin utilizarea lor, medicamentele generice au creat deja economii de peste 30 miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene, iar medicamentele nou introduse pe piaţă, biosimilare, contribuie cu 1,4 miliarde de euro anual la sistemele de sănătate europene.
O alternativă viabilă
Produsele farmaceutice generice au fost şi vor rămâne o alternativă viabilă pentru majoritatea claselor terapeutice. Există o acoperire corespunzătoare cu medicamente generice pentru toate ariile terapeutice