Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, a declarat, la RFI, că aderarea României la Schengen în martie 2011 este "foarte puţin probabilă" şi nu a exclus amânarea aderării cu un an sau doi, potrivit Mediafax.
"Nu s-a pus problema unui plan B, este clar că, în momentul de faţă, aderarea în martie 2011 este foarte puţin probabilă şi atunci ce poţi să faci în momentul de faţă e să încerci să limitezi la maximum perioada de amânare a aderării la Spaţiul Schengen. Mai mult, e clar că nu se poate face. Este o bătălie pe care trebuie să continuăm să o ducem, nu trebuie să depunem armele. Dacă luăm foarte clar ce mai are de îndeplinit România în privinţa MCV, după părerea mea, nu sunt motive de optimism prea mare, având în vedere că probabil în cel mai bun caz, în cel mai bun caz, Mecanismul ar putea să fie finalizat undeva la mijlocul anului 2012. Sunt foarte multe chestiuni care mai trebuie să fie rezolvate în continuare. În mod cert, Comisia Europeană va dori să vadă cum noile Coduri vor intra în vigoare şi vor fi implementate şi asta se va întâmpla numai la sfârşitul lui 2011, începutul anului 2012. Sunt şi alte elemente care nu pot fi rezolvate pe termen scurt. Deci dacă ne-am lua strict după ceea ce scrie în această scrisoare - se vorbeşte despre progrese ireversibile în domeniu - practic, am vorbi de un termen mult mai lung decât ne dorim noi", a spus el.
Întrebat dacă aderarea la Schengen ar putea fi amânată chiar cu un an sau doi, Leonard Orban a spus: "Există şi riscul acesta, nu-l excludem deloc, dar trebuie să încercăm să obţinem o aderare cât mai apropiată de termenul iniţial, pe care l-am fixat".
Orban a menţionat totodată că relaţiile României cu Franţa şi Germania vor fi influenţate de poziţia Parisului şi Berlinului în chestiunea Schengen.
"În mod cert, va exista o influenţă asupra acestor relaţii (cu Franţa şi Ge