Doljul a pierdut o avere din cauza infracţiunilor economice de-a lungul timpului. Aproape 200 de milioane de euro reprezintă datoriile firmelor şi persoanelor fizice către bugetul statului, datorii care vor fi cu greu recuperate sau deloc. Cu aceşti bani, care reprezintă de două ori mai mult decât valoarea proiectelor europene atrase de primărie, oraşul Craiova ar fi fost modernizat integral.
Ultima şedinţă de Colegiu Prefectural din acest an a scos la iveală o situaţie financiară precară a finanţelor doljene. Directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mihai Antonescu, a declarat că totalul datoriilor către bugetul consolidat de stat al firmelor şi persoanelor fizice este de peste 1,1 miliarde de lei. Cele mai mari restanţe se înregistrează la bugetul de stat, 835 de milioane de lei, şi la bugetul asigurărilor sociale de stat, 232 de milioane de lei.
Interesant este că, din sumele datorate, jumătate sunt dobânzi şi penalităţi de întârziere aplicate de statul român. Situaţia îngrijorătoare este însă la nivelul datoriilor nerecuperabile, adică restanţe de la care statul îşi cam ia gândul că le va recupera vreodată. Din totalul de 1,1 miliarde de lei, 768 de milioane de lei reprezintă astfel de datorii şi doar 380 de milioane de lei mai pot ajunge în bugetul statului prin metodele de executare ale fiscului. Cu cele 768 de milioane de lei, s-ar fi putut construi mai multe pasaje supra şi subterane şi ar fi putut fi asfaltate toate străzile şi bulevardele din Craiova. Şi tot ar mai fi rămas bani.
Datoriile, greu de încasat
În ciuda faptului că finanţiştii doljeni şi-au intensificat controalele la firme şi au încercat să stopeze evaziunea fiscală pentru a umple bugetul hămesit al statului, sumele încasate efectiv sunt infime. În primele unsprezece luni ale lui 2010, finanţele din Dolj au încasat o treime din