Ca în fiecare an, ziua de 22 decembrie, zi în care a izbucnit Revoluţia română a fost omagiată la Brăila, Oraş Martir. Şi tot ca în fiecare an, unii şi-au plâns morţii, 46 la număr, alţii şi-au exprimat nemulţumirea şi bineînţeles, au fost şi persoane care au încercat să politizeze manifestarea.
La ora 10.00, cu puţin timp înainte de începerea manifestărilor, tinerii care constituiau un grup foarte vesel, având cu toţii la gât eşarfele UNPR-ului au fost apostrofaţi de revoluţionarii prezenţi în Piaţa Independenţei care le-au cerut să renunţe la însemnele de partid.
Galerie foto aici
În cadrul ceremonialului militar a fost prezentat onorul prefectului Dumitru Popa şi comandantului Brigăzii 10 Geniu şi al Garnizoanei Brăila, general de Brigadă Ioniţă Ariton.
Drapelul de luptă a fost cel al Batalionului 528 Cercetare. Toate unităţile militare din Garnizoană au trimis detaşamente care au constituit garda de onoare.
Momentul în care un sobor de preoţi a oficiat slujba de Veşnică Pomenire a celor care şi-au dat viaţa pentru triumful Revoluţiei a fost cel mai greu de suportat de cei care şi-au pierdut în 22-24 decembrie 1989 copii sau soţii, fraţi sau surori.
Primii care au depus coroane de flori la Troiţa din Piaţa Independeţei au fost organizaţiile de reavoluţionari, care au îngenuncheat în faţa monumentului.
Nemulţumiţi de felul în care a evoluat societatea, revoluţionarii spun că sunt mai motivaţi ca niciodată să repete la intensitate şi mai mare gestul din decembrie 1989.
„Pe Ceauşescu l-am împuşcat pentru multe dar nu pentru trădare de neam şi ţară. Şi dacă l-aş întâlni pe stradă l-aş împuşca fără ezitare din nou. L-am împuşcat pentru că-i scria numele pe pancarte. Lingăii de astăzi au scris numele liderului lor cu oi, pe un deal întreg. Cum să nu-ţi vină să-i tragi la răspundere când vezi că se î