Asociația Medicilor de Familie (AJMF) din Vaslui trage un semnal de alarmă în ceea ce privește reducerea finanțării sistemului medical românesc.
Ultimul proiect al Ministerului Sănătății din România i-a adus la disperare pe medicii de familie din județul Vaslui. Ei sunt nemulțumiți de reducerea nejustificată a finanțării medicinei primare, un sector critic al sănătății din țara noastră, după cum îl descriu reprezentanții AJMF Vaslui.
Medicii vasluieni mai spun că această rectificare negativă vine pe fondul recunoașterii celor care conduc sănătatea din România a unui sistem subfinanțat care nu face altceva decât să lovească în pacienți. "Chiar și cei de la minister recunosc că medicina de familie rezolvă peste 70% din cazurile de prezentare la un medic. Mai mult, însuși Ministerul Sănătății (MS) susține că nu e normal să se acorde 46% din Fondul Național de Asigurări de Sănătate pentru servicii medicale acordate în unitătțile spitalicești, în timp ce pentru medicina de familie se alocă doar 5,8%", a declarat Monica Ilisei, președintele AJMF Vaslui.
Renunță la conctractul cu CJAS
Potrivit datelor furnizate de Patronatul Medicilor de Familie, din anul 1998 atunci când această ramură a sănătății a primit 12 % din Fondul național de Asigurări de Sănătate, în 2008 banii alocați au scăzut la 7%. Cum de la an la an, s-au mai luat din fonduri, medicii de familie vasluieni susțin că majoritatea cabinetelor vor intra în faliment.
Acesta este și motivul pentru care vor să încheie colaborarea cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). "Anunțăm, pe această cale, că ne delimităm hotărât de măsurile pe care CNAS si MS, prin proiectele de Co-Ca si Norme pentru anul 2011, pe care vor să le ia împotriva intereselor pacientilor, prin distrugerea Medicinii de Familie, nedorind să fim părtași la dezastrul ce ar urma. În condițiile în care aceste proiec