Teleormănenii se pregătesc pentru două săptămâni de sărbătoare, pline de urări şi colinde. Judeţul are trei obiceiuri specifice-Cicea, Capra şi Barza- care se practică îndeosebi în localităţile rurale, dar care ajung zilele acestea şi în oraşe.
Primii care au deschis sezonul colindelor sunt băieţii care au plecat deja cu Steaua. La uşile alexăndrenilor au început deja să bată, la ceas de seară, cete de câte doi sau trei colindători care vin cu Steaua să vestească Naşterea Domnului. ”Cu steaua se umblă pânâ la Sfântul Vasile. Steaua are şase, opt sau douăsprezece colţuri. În interiorul ei se află un bec aprins care luminează o fotografie cu Naşterea Domnului. Băieţii care umbă cu Steaua sunt, de obicei în număr de trei şi se numesc Crai”, ne-a explicat Iuliana Cârnaru, purtător de cuvânt al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman semnificaţia acestui obicei. La Alexandria, colindătorii care vin cu Steaua sunt răplătiţi cu bani, în vreme ce în localităţile rurale, aceştia se mulţumesc cu covrigi şi mere.
Mâine, 23 decembrie, va veni rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani să plece cu Moş Ajunul. Aceştia vestesc gazdelor că „Mâine e Moş Căciun” şi primesc în schimb dulciuri, covrigi, mere şi nuci. În zonele rurale teleormănene acest obicei este cunoscut mai mult sub denumurea de „Bolindeţi” , după denumirea turtelor făcute în casă, cu care sunt răsplătiţi colindătorii.
Cicea, Barza şi Capra, obiceiuri specifice Teleormanului
„Cicea„ este unul dintre obiceiurile specifice satelor din Teleorman, practicat mai ales la Bragadiru şi Nanov. „Cicea este un colind de fată. Ceata de colindători este alcătuită din 3-4 băieţi care nu depăşesc vârsta de 14 ani şi colindă fetele din sat”, explică Iuliana Cârnaru.
„Barza”, obicei de la Buzescu, Mavrodin şi Nanov este un colind-scenetă. „În