Administratorul Fondului Proprietatea, grupul american Franklin Templeton, va avea onorariul legat de evoluţia acţiunilor pe Bursă, începând din momentul listării, astfel că are tot interesul ca preţul acţiunilor să fie cât mai mare după listare.
Până la listare, onorariul Templeton este calculat ca procent din media valorilor lunare ale activului net calculată "în conformitate cu reglementările în vigoare" şi este plătit trimestrial.
În ultimele trei luni (septembrie - noiembrie 2010), media valorilor lunare ale activului net al FP a fost de 14,26 mld. lei (3,32 mld. euro), de unde ar rezulta un onorariu trimestrial de circa 17 mil. lei (aproape 4 mil. euro) sau un onorariu anual de 68 mil. lei (16 mil. euro).
După listare, onorariul va fi calculat şi plătit anual, în funcţie de capitalizarea medie a fondului din ultimele 90 de şedinţe de tranzacţionare ale anului. Astfel, dacă titlurile Fondului s-ar tranzacţiona la un preţ mediu de 0,5 lei/acţiune, cât au fost preţurile la care s-au realizat tranzacţiile la Depozitar în ultimele două luni, comisionul Templeton ar scădea la 33 mil. lei (7,7 mil. euro), iar pentru a încasa un comision similar cu cel din prezent, de 68 mil. lei, preţul acţiunilor ar trebui să depăşească 1 leu.
Franklin Templeton are însă un atu, dispunând de o decizie a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din septembrie care îi permite Fondului Proprietatea să răscumpere acţiuni de pe Bursă după listare. Fondul poate răscumpăra, până în martie 2012, până la 10% din acţiuni, la un preţ cuprins între 0,2 şi 1,5 lei/acţiune.
Potrivit prospectului, "acest proces are ca efect nu numai restituirea de numerar către acţionarii doritori să vândă acţiunile, dar şi reducerea discountului dintre VUAN şi preţul de piaţă al acţiunilor". Utilizarea acestei opţiuni de către Fond a stârnit controverse, deoarece poate fi privită ca o a