În preajma Crăciunului, organizaţiile caritabile se întrec în campanii în beneficiul celor nevoiaşi. Este perioada în care românii sunt mai darnici. Un kilogram de orez, o jucărie sau o pereche de pantofi donate de Sărbători nu schimbă viaţa unui om. Doar dacă eşti generos pe termen lung poţi să vezi diferenţa.
Daniel (9 ani) nu lipseşte niciodată de la şcoală, deşi nu are ceas acasă. Nu are nici lumină şi nici apă potabilă. El, cei cinci fraţii ai săi şi părinţii stau într-o cameră construită din pământ, în Fundulea, judeţul Călăraşi. Au o singură fereastră, scobită în peretele din pământ dinspre stradă. Uşa e construită din bucăţi de lemn şi nu ajunge până sus, iar înăuntru au două paturi şi un fel de sobă din fier. Nu au lemne, aşa că pun pe foc cauciuc. Faţa lui Daniel este negricioasă, din cauza fumului în care stă toată ziua.
Mai multe donaţii decât anul trecut
Familia lui se află în evidenţa Asociaţiei „Ana şi Copiii" din 2008. Weekendul trecut, când membrii Asociaţiei au mers la Fundulea să le ofere un ajutor de Crăciun, părinţii nu erau acasă. „Tatăl munceşte cu ziua ca să facă rost de bani pentru familie, iar mama merge la biserica din localitate la fiecare sărbătoare ca să primească alimente cu care să-şi hrănească copiii", spune Mihaela Voivozeanu, preşedintele Asociaţiei „Ana şi Copiii". Organizaţia îi ajută în fiecare an, singura cerinţă fiind ca cei mici să meargă la şcoală.
Anul acesta, familia a primit zahăr, ulei, orez, dulciuri, cozonac, gel de duş, detergent şi deodorant, mănuşi, fulare, hăinuţe şi câteva jucării strânse în urma campaniei „Faptele bune să ne-adune". „Am primit mai multe donaţii decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Campania noastră a fost mai vizibilă pentru că am avut sprijinul Danei Nălbaru. Am strâns trei urne pline cu jucării şi foarte multe donaţii în alimente, hăinuţe şi rechizite", spune Mihaela