Protejarea rinocerilor, o specie pe cale de disparitie, este tot mai dificila, atat in Asia cat si in Africa, unde piata neagra pentru cornul acestui mamifer este in plina expansiune si faciliteaza utilizarea unor mijloace foarte sofisticate de braconaj, relateaza AFP.
Epicentrul masacrului este in Africa de Sud, care concentreaza peste 70% din populatia mondiala de rinoceri. In 2010, 316 animale au fost ucise, fata de 122 anul trecut si mai putin de 10 in urma cu doua decenii, potrivit Fondului mondial pentru natura (WWF).
"Acest an a fost dezastruos pentru protectia rinocerilor", spune Joseph Okori, coordonator insarcinat cu rinocerii africani africani la WWF.
"Organizatiile criminale din Africa de Sud folosesc tehnologii foarte avansate. Sunt foarte bine coordonate. Nu mai este vorba de braconajul obisnuit", subliniaza el. Elicopterele, armele cu amortizor, lunetele cu infrarosu si tranchilizantele tind sa inlocuiasca pustile sau simplele lancii folosite de vanatorii locali.
In lume mai exista doar 25.000 de rinoceri, dintre care trei specii in Asia si doua in Africa de est si australa, potrivit Uniunii internationale pentru conservarea naturii (UICN). Patru dintre ele sunt astazi amenintate cu extinctia.
Vanatoarea si defrisarile fac ravagii in Asia: rinocerii din Java si Sumatra sunt clasati ca specii in pericol critic de extinctie, iar cei din India drept vulnerabili.
Pe continentul negru, aceste mari mamifere au fost decimate de vanatoare in secolele XIX si XX, dar, gratie crearii parcurilor nationale si a luptei impotriva braconajului, populatia de rinoceri albi a ajuns in prezent la 17.500, in timp ce cea de rinoceri negri la 4.200.
Aceste eforturi pot fi insa anihilate de Asia, unde un corn de rinocer poate fi vandut cu 70.000 de dolari sau chiar mai mult pe piata neagra.
@N_