Daca in urma cu doi ani obiectivele companiilor se centrau in jurul castigarii de cota de piata, in prezent jocul s-a schimbat, sustine Gorkem Tursucu, directorul general al firmei de consultanta in managementul afacerilor Architected Business Solutions (ABS). Exista insa si o problema. Multi jucatori nu si-au adaptat tintele de afaceri pentru conditiile actuale de piata, iar scaderea productivitatii nu este doar un efect al crizei financiare, ci si a lipsei de motivare a angajatilor.
Architected Business Solutions a intrat pe piata din Romania in urma cu cinci ani, o perioada in care economia crestea intr-un ritm sustinut, multinationalele si marii jucatori din retail intrau in scena locala si privatizari importante aveau loc. Romania era la vremea respectiva o piata “deosebit de atragatoare” atat pentru companii din Europa, cat si de pe alte continente, fapt ce a atras numeroase investitii si un nivel al lichiditatilor ridicat.
La momentul respectiv, Romania era una dintre tarile in care se lucra cu marje ale profitului brut foarte ridicate. In conditiile in care o companie trecea printr-o “perioada atat de infloritoare a business-ului”, era destul de dificil sa explici necesitatea unui proces de optimizare a afacerii, explica Gorkem Tursucu (foto).
Odata cu debutul crizei financiare a avut loc insa o schimbare dramatica de abordare.
“In primele 6-8 luni din 2009 nu s-a intamplat nimic, piata era inghetata, nimeni nu facea nimic. De exemplu, o banca stia ca trebuie sa isi reduca numarul de sucursale pentru ca nu vindeau nimic insa nu facea acest lucru si nici nu isi optimiza numarul de angajati. De asemenea, nu se comunica ce se intampla. Cei mai multi manageri nu au luat nicio masura legata de criza financiara. Oamenii se comportau ca si cum recesiunea nu exista. Se vorbea despre criza ca si cum se intampla in alta tara. Insa la fina