Progresele înregistrate de Croaţia în negocierile de aderare la Uniunea Europeană, care ar putea încheia miercuri încă trei capitole, ajungând la 28 din 35, au fost subminate de scandalul arestării fostului premier Ivo Sanader, anchetat pentru corupţie, comentează Financial Times în ediţia online, potrivit Mediafax.
Uniunea nu va permite Croaţiei să adere înainte de soluţionarea "satisfăcătoare" a problemei corupţiei, apreciază publicaţia. Una dintre "ciudăţeniile" Uniunii este că are mai multă putere asupra membrilor săi înainte de aderare, decât după încheierea procesului.
Publicaţia citează exemplul aderării României şi Bulgariei, la 1 ianuarie 2007, cu programe de luptă contra corupţiei în desfăşurare, în care s-au înregistrat puţine progrese de atunci. "Lecţia este că asemenea probleme sunt cel mai bine abordate înainte de consumarea stimulentului aderării", subliniază Financial Times.
Însă cel mai mare pericol al admiterii premature a Croaţiei este că aderarea unei alte ţări cu probleme poate întoarce Uniunea contra unor extinderi ulterioare. Însă politica de extindere este unul dintre marile succese ale Uniunii, permiţând stabilirea democraţiei şi domniei legii în ţări cu o istorie de autocraţie şi instabilitate. Dar cum interesul Uniunii este să implementeze aceste principii în Balcani, accelerarea admiterii Croaţiei nu ar trebui să supună acest scop la riscuri.
Pentru a adera fără ridicarea acestor probleme, Croaţia trebuie să arate că are şi doreşte să utilizeze mecanisme robuste contra corupţiei în sectorul public, susţine FT. Iar Zagrebul a înregistrat, deja, progrese în acest sens, publicaţia exemplificând cu aprobarea de către Parlament a unei legi care permite confiscarea averii dobândită ilegal. De asemenea, au fost "prinşi câţiva peşti mari", ca fostul vicepremier condamnat, în octombrie, pentru abuz de putere, iar fostul min