Senatul a validat, miercuri, intr-o sedinta de plen, lista procurorilor si judecatorilor alesi sa faca parte din noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM). Lista a fost validata cu 64 de voturi pentru si 60 impotriva la capatul mai multor discutii in contradictoriu intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei pe temamo modului de votare, votare electornica secreta sau vot secret cu bile, in conditiile in care PDL a vrut de la inceput validarea partiala a listei, iar PSD si PNL au cerut votarea listei in intregime. In centrul dezbaterilor s-au aflat candidaturile lui Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea, care raman membri ai CSM, in ciuda acuzatiilor ca au candidat pentru un nou mandat, desi legea le-ar interzice acest lucru.
Votarea listei magistratilor alesi pentru CSM s-a facut in plenul Senatului dupa mai multe discutii in contradictoriu intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei. S-a dezbatut modul de votare, PSD si PNL au cerut sa fie validata intreaga lista a magistratilor, in timp ce PDL a dorit validarea partiala alistei, urmand ca cei trei magistrati cu probleme sa fie validati sau invalidati dupa rezolvarea cazurilor in justitie.
O alta dezbatere a fost pe tema tehnicii de vot. Opozitia a cerut vot secret eletronic, dar PDL a contestat si, in urma unui vot in plen, s-a ales ca modalitatea de votare sa fie votul secret cu bile.
Cateva din declaratiile senatorilor care au luat cuvantul:
Cristian Radulescu (PDL): Subiectul presupune multe comentarii pe teoria procedurii. Mai pot fi adaugate si niste comentarii politice. As mai adauga urmatoarele: Intre timp am aflat ca exista si alte nereguli la CSM, referitor la mandatele unor membri magistrati. Faptul ca trei dintre membri au mandat in completare nu a fost... in momentul de fata, mandatele lor au fost prelungite din oficiu, interpretandu-se