Sute de constănţeni au obţinut certificatul de revoluţionar numai pentru beneficiile materiale, în timp ce alţii şi-au vărsat sângele în evenimentele din 1989.ţ
La patru ani după evenimentele din 1989, în judeţul Constanţa erau recunoscuţi în jur de 180 de revoluţionari. Mai târziu, în 1996, când cadrul legislativ s-a modificat, numărul revoluţionarilor a sărit de 1.000, majoritatea fiind legitimaţi datorită funcţiilor deţinute. În 2006 s-au reverificat dosarele, iar acum în judeţul Constanţa există 850 de revoluţionari.
„A fost o verificare la sânge şi unii au rămas fără certificatele de revoluţionar", a mai spus Vasilescu. Mulţi dintre aşa-zişii revoluţionari au vrut, de fapt, să intre în posesia avantajelor care puteau fi dobândite o dată cu legitimaţia de revoluţionar (terenuri agricole, scutiri şi reduceri la plata impozitelor, gratuităţi la transportul CFR, spaţii comerciale). Între timp, însă, o parte din aceste avantaje au fost eliminate. „La ora actuală doar 168 de revoluţionari constănţeni deţin pământ, toată suprafaţa fiind la Topraisar.
Este vorba despre cei făcuţi revoluţio¬nari înainte de anul 2000", a declarat preşedintele Asociaţiei Luptătorilor Revoluţionari din 22 decembrie „Tomis" Constanţa, Constantin Vasilescu. În privinţa spaţiilor comerciale, acestea nu mai există în Constanţa din 1996. Până la acea dată doar 25 de persoane au reuşit să intre în posesia lor. Între timp, au mai rămas doar cinci care deţin aceste spaţii. Totuşi, cei care au rămas cu certificate de revoluţionar se pot consola cu ideea că au în continuare cartelă la... metrou.
Printre constănţeni s-au aflat şi persoane care şi-au vărsat sângele în timpul revoluţiei. Adriana Chiriţă este una dintre cele care au plătit preţul suprem. Maria Chiriţă nu s-a împăcat niciodată cu gândul că Adriana a dispărut dintre cei vii. N-a trecut măcar o zi în care să nu regr