În timp ce unii români, cu salariile tăiate ori cu pensii de mizerie, doar visează la mesele îmbelşugate de Crăciun şi Revelion, deţinuţilor din Penitenciarul Giurgiu nu le vor lipsi nici anul acesta “bunătăţile”, produsele tradiţionale de Sărbători.
Chiar dacă la Giurgiu persoanele private de libertate nu vor gusta sarmale weekendul acesta sau pe 31 decembrie, decât dacă le aduc rudele, puşcăriaşii vor mânca friptură, pilaf şi varză la cuptor.Astfel, potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Giurgiu, în prima zi de Crăciun, atât deţinuţii care nu au probleme de sănătate cât şi cei cu regim special, vor primi la micul dejun ceai, ceai, pâine, biscuiţi, margarină şi marmeladă şi brânză.
Masa de Crăciun, la prânz, în cazul puşcăriaşilor sănătoşi, va consta în ciorbă de pasăre, friptură de porc cu pilaf şi cozonac. Pentru cei de la regimuri, în loc de friptură de porc se serveşte friptură de pasăre. Seara, toată lumea va primi mâncare de cartofi.
Şi în ziua dinaintea Revelionului, deţinuţii din Peninteciarul Giurgiu vor avea parte de un “mic” festin. Astfel, după micul dejun, acelaşi ca şi cel de Crăciun, puşcăriaşii vor servi la prânz ciorbă de pasăre şi varză la cuptor, iar pentru cei de la regimuri, vor fi pregătite ciorbă de pasăre şi mâncare de cartofi.
În noaptea dintre ani, la Penitenciar se va servi la camere friptură de porc cu garnitură de fasole verde şi cozonac, iar pentru deţinuţii aflaţi la regim, în loc de friptură de porc se va servi friptură de pasăre.
Toate aceste bunătăţi vor fi pregătite de bucătarul şef al Penitenciarului, împreună cu mai mulţi deţinuţi. Mâncarea de Crăciun va fi gătită mâine, iar cea pentru Revelion pe 31 decembrie, astfel încât totul să fie proaspăt. La Penitenciarul Giurgiu, zilnic, sunt pregătite poeste 3,5 tone de mâncare.