UE consideră că nu sunt întrunite condiţiile pentru instaurarea unei legislaţii care să sancţioneze crimele comuniste, aşa cum este cazul pentru Holocaust, potrivit unui raport publicat joi pe site-ul Comisiei Europene, citat de Mediafax.
"Comisia apreciază, în acest stadiu, că nu sunt îndeplinite condiţiile" pentru legiferarea cu privire la negarea crimelor atribuite comuniştilor, afirmă raportul transmis Parlamentului European şi guvernelor celor 27 de state membre UE.
"Dar problema trebuie păstrată pentru studiu", adaugă textul.
"Comisia Europeană este convinsă că UE are un rol de jucat (...) pentru înfruntarea moştenirii crimelor totalitarismului", subliniază documentul redactat de serviciile comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding.
Raportul subliniază însă marile disparităţi care există în dreptul ţărilor membre UE privind judecarea crimelor totalitarismului, inclusiv în ţările care au fost victime ale acestuia.
"Amintirea ororilor din trecut trebuie să fie un efort împărţit în cadrul UE. Trebuie ca expresia «trecutul vostru este trecutul nostru» să devină o realitate", apreciază raportul în concluziile sale.
"Păstrarea vie a memoriei" crimelor comise în Europa de regimurile totalitare este "o datorie colectivă" şi un semn de omagiu şi de respect faţă de victime.
Şase ţări fost comuniste ale UE au cerut recent la Bruxelles introducerea unei legislaţii europene care să sancţioneze negarea crimelor comunismului.
"Justiţia ar trebui să garanteze de principiu un tratament echitabil pentru victimele fiecărui regim totalitar", scriu miniştrii de Externe din Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, România şi Cehia.
În scrisoarea lor, adresată lui Reding, miniştrii cer sancţionarea "aprobării în public şi negarea crimelor totalitare", indiferent de regimul care se face responsabil.
Negarea crimelor comise