Amplasarea de suporturi pentru publicitate stradală va fi interzisă în parcuri, pe arbori, în parcurile şi rezervaţiile naturale, pe sediile instituţiilor publice, pe asfaltul drumurilor, precum şi în alte locuri unde administraţia locală decide acest lucru printr-un regulament propriu, anunţă Mediafax.
Restricţiile au fost decise printr-un proiect de lege aprobat, joi, de Guvern.
Într-un comunicat transmis de Executiv se arată că, până la 1 mai 2011, toate formele de publicitate trebuie să fie în conformitate cu noile reglementări, urmând ca autorităţile locale să demareze organizarea de licitaţii pentru amplasamentele destinate mijloacelor de publicitate.
Întrebată de jurnalişti dacă va fi interzisă publicitatea electorală pe clădirile istorice, ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, iniţiatorul actului normativ, a răspuns afirmativ.
"Absolut. Spre exemplu, centrele istorice, monumentele, clădirile monumente istorice nu mai permit niciun fel de publicitate, bineînţeles nici cea electorală. La această lege se adaugă şi un ordin de ministru prin care am iniţiat şi aprobat procedura consultării publice la aprobarea documentaţiei de urbanism. Sperăm ca, în felul acesta, domeniul urbanismului, al construcţiilor, să fie reglementat restrictiv pe viitor, în aşa fel încât să nu mai constatăm dezvoltări urbanistice, haotice, cum se întâmplă în acest moment", a spus Elena Udrea.
Conform proiectului, amplasarea mijloacelor de publicitate este interzisă pe monumentele naturii, în parcurile şi rezervaţiile naturale, în parcuri, pe clădirile reprezentând sedii ale autorităţilor administraţiei publice locale şi centrale, precum şi ale instituţiilor publice, "cu excepţia afişajelor care anunţă activitatea ce se desfăşoară în interiorul sediilor", pe arbori, pe zona carosabilă a străzilor şi a drumurilor, "indiferent de categoria acestora", dar