De la 1 ianuarie 2011, serviciul militar nu va mai fi obligatoriu în Serbia, ca urmare a unei hotarâri a Guvernului de la Belgrad, aprobată recent de Parlamentul sârb. În noua armată de profesionişti a Serbiei, femeile vor avea un rol determinant, spun autorităţile, care susţin că un număr impresionant de soldaţi de sex feminin se vor regăsi în rândurile armatei.
Femeile soldat îşi dezasamblează şi asamblează în viteză armele Kalaşnikov, unul dintre numeroasele exerciţii pe care trebuie să le îndeplinească la cazarma Sombor, pentru a obţine statutul de soldat profesionist în armata sârbă, aflată în plină transformare, relatează AFP.
Parlamentul sârb a aprobat, la 15 decembrie, hotărârea Guvernului, luată la 30 septembrie, de abolire a serviciului militar obligatoriu în Serbia, începând de la 1 ianuarie 2011, deschizând calea profesionalizării armatei.
Cazarma Sombor, situată în apropierea frontierei de nord-vest a Serbiei, este un complex de 707 hectare, ales centru de formare pentru infrastructura sa, fără echivalent, în armata sârbă.
Armata a lansat în 2010 o campanie de recrutare de viitori militari profesionişti, care a dat, în opinia acesteia, rezultate foarte satisfăcătoare. Aproximativ 80 la sută dintre posturile propuse au fost deja ocupate, iar potrivit Ministerului Apărării, până în prezent, au fost angajate 9.000 de persoane.
Profesionalizarea forţelor armate sârbe, care urmează să numere aproximativ 30.000 de membri - ofiţeri, subofiţeri şi membri ai administraţiei -, a început în 2001, după mai multe de reforme.
Trecerea la profesionalizarea armatei pune capăt unei foarte lungi tradiţii a serviciului militar obligatoriu în Serbia, foarte apreciat, în special în regiunile rurale, înainte de conflictele din anii '90.
Serbia s-a alăturat, în 2006, Parteneriatului pentru Pace, un program de cooperare cu NATO, r