Luna decembrie a adus Guvernului o veste bună: potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, deficitul bugetului general consolidat a urcat în primele 11 luni ale anului la 5,2% din PIB, ceea ce înseamnă că, în decembrie, Guvernul mai poate cheltui 2 mld. de euro fără a depăşi ţinta de deficit de 6,8% din PIB, convenită cu FMI. Şi atunci întrebarea: dacă după 11 luni Guvernul a rămas cu 2 mld. euro, atunci de ce s-au mai tăiat salariile?
La un PIB estimat de 511,5 mld. lei (121 mld. euro) în 2011, deficitul acceptat înseamnă aproximativ 8,2 mld. euro - din care au fost cheltuiţi, în primele 11 luni, 6,2 mld. euro. Pe ce s-a dus sau se va duce suma rămasă având în vedere că suntem în 23 decembrie? Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), crede că statul ar fi trebuit sau ar trebui, în zilele rămase până la finele anului, să orienteze aceşti bani spre plata arieratelor către firmele private - în toamnă statul a plătit în Sănătate arierate de 2 mld. lei, dar altele, aproximativ 1 mld. lei, s-au adunat între timp, nu se ştie clar cum. În deficitul de 5,2%, la 11 luni, nu sunt cuprinse şi arieratele.
Experienţa ultimilor ani arată că, în decembrie, administraţiile cheltuiesc aproape dublu faţă de media lunilor anterioare. Important este însă cum se cheltuiesc banii, iar aici Pogonaru este sceptic: "Ar fi bine dacă o parte a banilor ar merge spre achitarea datoriilor statului. Nu am auzit însă pe nimeni de lângă mine care să spună că statul i-ar fi plătit ceva din datorii. De aceea îmi este teamă că banii se vor duce, din nou, aiurea. Experienţa ne arată că, mai ales la nivel local, există o lipsă de responsabilitate şi, în ultima lună, se depăşeşte orice buget. Este o adevărată cutumă nocivă care s-a dezvoltat la nivelul administraţiei locale şi de aceea te poţi aştepta la orice".
Ministrul finanţelor Gheor