Un atac de cord apare in urma unui blocaj instalat pe o artera ce duce sange la inima, in urma caruia celulele inimii incep sa moara. Cauzele unui atac de cord sunt diverse, printre acestea numarandu-se fumatul, sedentarismul, o alimentatie bogata in calorii, sodiu si grasimi saturate.
Pentru a avea o inima cat mai sanatoasa, un adult ar trebui sa consume zilnic aproximativ 2.000 de calorii, maxim 1.500 de miligrame de sodiu, maxim 16 grame de grasimi saturate si mai putin de 300 de miligrame de colesterol. Insa, unele alimente iti pot oferi toate aceste cantitati sau mult mai mult la o singura masa, ceea ce nu este indicat deloc.
Iata, potrivit LiveScience, ce ar trebui sa eviti pentru a-ti micsora riscul de a face un atac de cord.
1. Alimentele de tip fast-food
Cele mai multe dintre acestea sunt foarte prajite, ceea ce le face sa fie daunatoare pentru organism. Uleiurile utilizate de restaurantele fast-food sau de vanzatorii ambulanti sunt de obicei ieftine si refolosite de foarte multe ori, iar preparatele contin si grasimi trans, care scad colesterolul "bun" (HDL) si il maresc pe cel "rau" (LDL).
In plus, alimentele prajite, cum ar fi cartofii, produc compusi toxici ca acrilamida, care creste riscul de cancer.
2. Alimentele pentru copii de la restaurante
Cele mai populare alegeri ale copiilor atunci cand sunt dusi la un restaurant, adica macaroane cu branza, aripioarele crocante si hot-dogul, sunt pline de grasimi saturate si sare. Acestea pot face ca un atac de cord sa apara chiar si inainte de 30 de ani.
Si burgerii sunt destul de periculosi, mai ales daca sunt foarte mari, putand contine cantitati chiar si duble sau triple fata de cele recomandate pentru o zi.
De asemenea, bauturile acidulate sunt asociate cu obezitatea si diabetul, care sunt factori de ri